پرشهای عضلانی تنه بدن را جدی بگیرید متخصص بیماریهای مغز و اعصاب گفت: پرشهای عضلانی صورت علل متفاوتی دارد که اغلب مردم آن را به تغذیه نسبت میدهند ولی این تنها یک عامل است و افراد در مواردی به جز پرشهای ظریف عضلانی صورت باید به پزشک مراجعه کنند.
مریم نوروزیان سرپرست دپارتمان حافظه و نورولوژی رفتار و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت وگو با ایسنا با بیان این مطلب اظهار داشت: پرشهای ظریفی که معمولا در پلک تحتانی و فوقانی احساس میشوند و افراد دیگر نمیتوانند آن را ببینند پرشهای ظریف عضلانی صورت (فسکیلاسیون خوش خیم) هستند که نشان دهنده تحریک پذیری فیبرعضلانی میباشند.
این متخصص بیماریهای مغز و اعصاب، علت عمده پرشهای ظریف عضلانی صورت (فسکیلاسیون خوش خیم) را خستگی زیاد، استرس و کمبود کلسیم دانست که با استراحت و ایجاد شرایط روحی مناسب رفع میشود.
وی در ادامه اظهار کرد: اگر پرشها در نقاط دیگر بدن به خصوص عضلات بالای تنه نظیر پشت شانهها و یا جلوی سینه باشد و سبب ضعف عضلانی یعنی کاهش قدرت فرد در انجام کارها شود باید آن را جدی گرفت.
این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اسپاسم نیمه صورت به عنوان نوع دیگر پرشهای عضلانی ابراز کرد: در این مورد فرد در گوشهای از صورت حرکت و پرشی احساس میکند به طوری که ناگهان حرکتی غیرارادی باعث بسته شدن چشمها و لبها شده و عضلات صورت منقبض میشود که با تزریق دارو میتوان آن را رفع کرد. مانند اسپاسم غیرارادی پلک که سبب مختل شدن دید فرد میشود.
دکتر نوروزیان بعضی از پرشها را پیش درآمد تشنج دانست و افزود: در کسانی که تشنج آنان در ابتدا فوکال (کانونی) است و در تمام بدن وجود ندارد، پرشها از دست و صورت شروع و به تمام بدن ختم میشود.
این متخصص بیماریهای مغز و اعصاب با اشاره به وجود تیک در افراد به خصوص پسر بچهها که گاهی نیز تا بزرگسالی ادامه دارد، گفت: تیک حرکتی غیرارادی است که به طور متناوب تکرار میشود. مانند پلک زدن زیاد، حرکت پره بینی و ایجاد صدا در گلو که بیشتر در پسر بچههای بیش فعال و افراد وسواسی دیده میشود.
طرف موقع مرگش بچه هاشو جمع می کنه بهشون یه چوب می ده می گه بشکنید می شکنن. بعد یه دسته چوب می ده می شکنن.بیل می ده می گه بشکنید می شکنن. 10 تا دسته بیل می ده می گه بشکنید می شکنن.میلگرد می ده می شکنن.تیر اهن 14 می ده می شکنن. اخر می گه بسه دیگه می خوام نصیحتتون کنم
ایران صدا : آیا تاکنون کودکانی را دیده اید که پشت سرهم و به طور کنترل نشده ای چشمک میزنند ؟ یا بچه هایی که مرتباً شانه های خود را بالا می اندازند و احتمالاً کودکانی را هم دیده اید که صداهایی به شکل غرغر کردن یا سینه صاف کردن در می آورند و در صحبت کردن ، مدام از کلمات یا واژه های بیجا و تکراری استفاده کنند ؟ / گروه دانش و فناوری
هر چند ثانیه یکبار ، چند بار پشت سر هم پلک می زند . این حرکت او کاملاً غیر ارادی است و با اینکه او از وجودش اطلاع دارد اما نمی تواند آن را کنترل کند و از این امر بسیار ناراحت است .
جملات بالا سخنان مادری است که به خاطر تیک فرزندش نگران است . او معتقد است پلک زدن های مداوم باعث حساسیت هم سن و سال های فرزندش شده و همین امر اعتماد به نفس پسرش را کم کرده و کم کم او را گوشه گیر می کند.
تیک ها از جمله مشکلات روانی بسیار شایعی هستند که در حدود 5 تا 25 درصد کودکان سنین مدرسه دیده می شود و راهی برای تخلیه و رهایی از استرس در بدن محسوب می شوند . این رفتارها ممکن است به دنبال مواجهه با محرکی خاص یا در پاسخ به یک تمایل قوی درونی در کودک ایجاد شوند . این اختلال قبل از 18 سالگی شروع می شود . تیک های حرکتی معمولاً تا سن 7 سالگی و تیک های صوتی تا 11 سالگی خود را نشان می دهند .
تیکها را می توان فعالیت های صوتی و حرکتی دانست که به طور ناگهانی و غیر ارادی اتفاق می افتند . تیک های عصبی در واقع نوعی انقباضات ، حرکات تکراری ، غیرقابل کنترل و غیرارادی یک ماهیچه یا گروهی از ماهیچههای بدن هستند که به بروز حرکاتی مانند شکلک درآوردن ، چشمک زدن و یا بر هم زدن مکرر پلک ها و یا بالا و پایین انداختن شانه و پرش در ناحیه گردن منجر می شود . این تیک ها بیشتر در ماهیچه های اطراف دهان ، چشم ها ، گردن و شانه مشاهده می شود . علاوه بر تیک هایی که شامل فعالیت های حرکتی هستند برخی از تیک ها به صورت فعالیت های صوتی مشاهده می شوند . در این تیک ها علاوه بر حرکات عضلات ، فرد به طور غیر ارادی صداهایی مانند صاف کردن گلو ، خرخر کردن و بالا کشیدن بینی و... هم تولید می کند . بعضی از تیک ها نیز پیچیده تر هستند و چندین گروه عضلانی یا صوتی را شامل می شوند و به شکل رفتارهای نظافتی ، بوییدن اشیا ، تقلید حرکات و رفتار مشاهده شده ، ادا و اطوارهای زننده ، تکرار کلمات ، بددهنی و استفاده از کلمات زشت و غیره ظاهر می شوند .
تیکهای حرکتی در دوران کودکی بسیار معمول هستند تا جایی که براساس آمار انجمن روانپزشکی آمریکا حدود 5 تا 24 درصد کودکان دارای انواع مختلفی از این تیک ها هستند.
تیک ها ممکن است در موقعیت های اضطراب آوری مثل سر جلسات امتحان تشدید شوند و در مقابل در موقعیت های آرامش بخش تخفیف یابند . این حرکات یا اصوات اغلب - ولی نه همیشه - هنگام خواب از بین می روند .
نوع خاصی از اختلالات تیک موسوم به « اختلال توره » می باشد که شامل بروز هر دو نوع تیک حرکتی و صوتی در یک کودک در دوره ای بیش از یک سال است . در این اختلال معمولاً تیک های اولیه حرکتی در ناحیه صورت و گردن شروع می شود و با گذشت زمان به نواحی پایین تر بدن گسترش می یابد و بعد از چند سال نیز تیک های صوتی ظاهر می شوند . این اختلال ، اختلالی نادر است .
در گروه بندی دیگری تیک ها ، به گذرا و مزمن تقسیم می شوند. تیک های گذرا به آزادسازی انرژی عصبی کودک کمک می کنند. این گروه تیک ها حرکاتی معمولی هستند که در حدود سه و نیم سالگی آغاز می شوند و همان طور که از نامشان مشخص است معمولا بعد از مدتی به طور خود به خود از بین می روند . این تیک ها در حدود 75 درصد کودکان بعد از شش ماه از بین می روند . البته رفتار اطرافیان و به ویژه والدین در بهبود این تیک ها موثر است. والدین در این هنگام باید خود را بی تفاوت نشان دهند چون حساسیت و سرزنش کودک در این مورد باعث تشدید و پایداری این تیک در کودکشان می شود .
تیک های مزمن گروه دیگری از تیک ها هستند که معمولا بیشتر از 12 ماه ادامه پیدا می کنند . این تیک ها پایدار بوده و انقباضات ماهیچه ای در آنها شدید است . و به صورت حملات دوره ای بروز می کنند . شدت این تیک ها از ساعتی به ساعت دیگر و از روزی به روز دیگر متغیر است و گاهی بعد از هفته ها وحتی ماه ها ناگهان بروز می کند.
نکته مهم در مورد تیک ها وجه تمایز آنها با حرکاتی مانند ناخن جویدن و پیچ و تاب دادن ارادی بدن است چون در این موارد شخص به شکل ارادی و آگاهانه این حرکات را انجام می دهد در حالی که حرکات فرد مبتلا به تیک کاملاً غیر ارادی است . تیک در بسیاری از موارد باعث ایجاد و گاه تشدید تنش و اضطراب در فرد می شود . میزان شیوع این اختلال معمولا در پسرها حدود 3 برابر بیشتر از دخترهاست.
ناشناخته اما قابل درمان
اینکه دلیل ایجاد تیک ها چیست و چه عواملی در ابتلای افراد به تیک ها موثر هستند هنوز به درستی مشخص نیست ، با این حال به نظر می رسد اختلالات مغزی و مشکلات زیست محیطی در ابتلا به آن موثر باشند . در این بین استرس هم نقش مهمی در تشدید این بیماری دارد .
واسطه های شیمیایی مختلف و وراثت در ابتلای افراد به تیک موثر هستند . برخی از تیک ها هم به دنبال عفونت های خاصی ظاهر شده اند که این امر حاکی از دخالت سیستم ایمنی بدن در بروز تیک ها است . با توجه به شواهد موجود به نظر می رسد علاوه بر عوامل روانشناختی عوامل زیست شناختی هم در پیدایش این اختلال نقش موثری دارند .
تیک امری عادی است که همه انسان ها به نوعی با آن دست به گریبان هستند ولی در بعضی از مردم این درگیری بیشتر از سایرین است .
تیک می تواند دارای ریشه های هیجانی باشد و فضای متشنج خانواده ها باعث تشدید آن می شود . معمولا افراد تحت شرایط خاصی دچار عدم تعادل در بخشی از سیستم عصبی می شوند که این امر باعث تشدید تیک در این افراد می شود .
از آنجا که تیک جزو اختلالات پیچیده عصبی محسوب نمی شود ، متخصصان قادرند با راهکارهای خود آن را درمان کنند. روش های آرام بخشی ، آموزشی و دارویی از جمله روش های درمانی تیک ها محسوب می شوند . البته در مورد تیک های کوتاه مدت لازم نیست خیلی نگران و حساس باشیم چون این تیک ها بعد از مدتی از بین می روند اما اگر تیک تا ماهها و بیش از یک سال ادامه داشت باید برای درمان آن از یک متخصص کمک گرفت.
تعویض عادت یا همان جا به جایی عادت یکی از راههای درمان و مقابله با تیک است . در این روش با کمک آموزش های خاصی فرد مبتلا را نسبت به احساس تیک حساس کرده و یک واکنش متضاد مناسب تر را جایگزین رفتار تیک می کنند.
محققان دانشگاه کالیفرنیا برخلاف دیدگاه رایجی که درمان با داروهای روانی را تنها درمان موثر برای کاهش تیک ها می داند ، معتقدند درمان های روانی- اجتماعی می توانند جایگزین های خوب و مناسبی به جای مصرف صرف داروهای روانگردان باشند .
یکی از نکاتی که در خصوص انواع تیک ها حائز اهمیت است، نوع برخورد و نگاه عوام به آن است . متاسفانه گاهی برخی از رفتارها باعث ایجاد احساسات ناخوشایندی در افراد می شود که در مراحل شدید به گوشه گیری فرد می انجامد و تاثیرات منفی در تعاملات و روابط اجتماعی فرد بر جای خواهد گذاشت ...
Geniuses are the luckiest of mortals because what they must do is the same as what they most want to do.(W.H.Auden)نوابغ خوشاقبال ترین انسانها هستند چرا که آنچه از آنان انتظار انجامش می رود همان کاری استکه شیفته انجام آنند.
گویند اسکندرقبل از مرگ وصیّت کرد هنگام دفن کردن من دست راست مرا بیرون ازخاک بگذارید ،پرسیدند چرا،گفت میخواهم تمام دنیا بدانند که اسکندر با آن همه شکوه و جلال دست خالی از دنیا رفت
تواگه پائیز زردی واسه من بهار سبزی...تواگه هوای سردی واسه من همیشه گرمی...تواگه ابر سیاهی واسه من ابر بهاری...تواگه دشت گناهی واسه من یه بی گناهی... تواگه غرق نیازی واسه من یه بی نیازی...تواگه رفیق راهی واسه من یه تکیه گاهی
ما همیشه کسانی را که به فکرما هستن رو به گریه می اندازیم ، گریه می کنیم برای کسانی که به فکرما نیستن و به فکر کسانی هستیم که هیچوقت برامون گریه نمی کنن
دانش با عمل همراه است . پس هر که دانست عمل کرد و هر که عمل کرد دانست و دانش، به عمل فرا می خواند، پس اگر او را اجابت کرد چه بهتر و گرنه از او جدا و دورمی شود [امام صادق علیه السلام
خودت را از کسی پس نگیر شاید این تنها چیزیست که او دارد وقتی میگویی دوستت دارم اول روی این جمله فکر کن شاید نوری را روشن کنی که خاموش کردن آن به خاموش شدن او ختم شود
همیشه انقدر ساده نرو و مگذر لااقل نگاهی به پشت سرت کن...! شاید کسی در پی تو می دود و نامت را با صدای بی صدایی فریاد میزند...! و تو... هیچ وقت او را ندیده ای
سلام مهسا جون سیزده کجا میرین؟اگه میشه بیا با هم بریم. اخه پارسال با تو خیلی خوش گذشت . . . . . . . تو که میبینی اس ام اس مال تو نیست مرض داری تا اخر میخونیش؟؟